Monday, December 17, 2007

17.Desember


Vi har laget risboller i dag - nam,nam :) Disse er laget kun med puffet ris, kokesjokolade og delfiafett, så Endre kan også spise dem. Disse blir ganske sprø. Vil man ha de mykere, kan man lage eggedosis og blande i.

We have made "risboller" today. I don't know if there is a english word for "puffet ris", but it is rice that are steamed until they blow up. To make these you melt dark chocolate together with fat (coconut fat) and mix in the "puffet ris". Put in muffin cups and store in a cold place :) They will be crispy, but if you want a softer version, you mix in a cream of egg and sugar.

Jeg har hatt denne lua ferdig lenge, men når lyset ikke er på min side nå i mørketida og det man har strikka er mørke grått er det ikke så enkelt å få tatt gode bilder... Men vi har da prøvd i dag.

I've had this hat finished a long to time, but when the light is not on my side and the hat is dark gray it's not easy to take good pictures... But we have tried today.


Jeg likte denne lua så godt på grunn av fellinga i toppen. det synes ikke så godt her da. Poden ville ikke stå i ro ;)
Mønster: Jaques Cousteau
Garn: 50 g Rubin
Pinner: 3,5 mm

I liked this hat because of the decreasing at the top, it doesn't show so good here. The little man wouldn't stand still ;)
Pattern: Jaques Cousteau
Yarn: 50 g Rubin
Needles: 3,5 mm

16 comments:

  1. Do you puff the rice yourself? I did not know you can do that at home. Looks delicious though. The hat looks good on your son. By the way, it's not sure we have all that snow at Christmas either, there's rain in the forcast.

    ReplyDelete
  2. Ristopper har eg óg laga.. spiser lite sjokolade ellers om året, men til jul er alt lov ;)

    Likte hua di, må nok lagre det mønsteret.. Kjenner til problemet med å ta bilder(no er det nok betydelig lysare her sør på vestlandskysten, men det hjelper jo fint lite når man står fryktelig seint opp om morgonen.. hehe)

    Ha ei fin førjulsveke!

    ReplyDelete
  3. OMGs! I love puffed rice, it's easily available in Poland. I'm going to make them, too! Thank you! *^v^*

    ReplyDelete
  4. Monika - I don't steam them myself. We buy them like that in the shop.

    ReplyDelete
  5. My Grandma used to make those for all of us every Christmas. I Love them! Endre is so cute in that hat! I love the top decrease pattern that is really different.

    ReplyDelete
  6. Mmmm, de risbollene dine såg nydelige ut!

    Kjempestilig lue til Endre. Men du - kan du finsk??

    ReplyDelete
  7. Åååååh! Så det er det som er løyndomen!! Du skjønar, eg er glad i mjuke risboller, men har aldri skjøna kvifor nokre er sprø og nokre mjuke. Lærde noko nytt i dag òg!

    ReplyDelete
  8. Kjempestilig lue du har laget! De risbollene så kjempegode ut :)

    ReplyDelete
  9. Mmmm, risboller er produsert her i huset også. Likte godt fasongen på lua du har strikket, den så god ut. Og hellandussen for et søtt hekledyr da, skjønner godt at han ville ha den selv. Ha en fortsatt fin uke, klem :-)

    ReplyDelete
  10. Mhmmm, risbollene så gode ut :0
    Får de stå til jul eller spises de i dag?

    ReplyDelete
  11. Vilken otroligt söt liten unge!
    Och mössa.

    ReplyDelete
  12. My grandma would sometimes makes risbolle. Your recipe sounds so good. It would look even better if I had not just returned from my son's Christmas program at school where I ate way too much cake!

    ReplyDelete
  13. Puffet ris is "puffed rice" in English--much the same. ;o) The delfiafett is not so readily available though as the puffed rice though. Could butter be used instead? Endre er sååå søt, og så kjek i sin nye lue. En gledelig jul og godt nytt år til alle dere! ((KLEM))

    ReplyDelete
  14. Stikker innom for å ønske deg og dine en riktig GOD JUL

    ReplyDelete
  15. love the hat! and little model!

    ReplyDelete
  16. Vill bara önska dig och dina rara ungar en riktigt GOD JUL och ett GOTT NYTT ÅR!

    ReplyDelete

♥ Thanks for leaving your comments ♥